W. Kreeft – Nr. 70

Facebooktwitteryoutube

W. Kreeft – Nr. 70

Deze tekst is overgenomen uit W. Kreeft,
Nederlandsche maçonnieke penningen No. 70

Scan uit W. Kreeft (600dpi) door F. van der Sman
Scan uit W. Kreeft (600dpi) door F. van der Sman

1939

Penning ter herinnering aan het vijfentwintigjarig bestaan van de Loge ,,1’Union Frederic” in het O .”. ‘s-Gravenhage.

Voorzijde: Een passer op accaciakrans, en een winkelhaak, tezamen in de Gezellenstand, waarover een lint met het opschrift:

EENDRACHT MAAKT MACHT Daaronder 5914, en als omschrift: L’UNION-FREDERIC O.’. ‘S-GRAVENHAGE, het geheel omsloten door een getande rand.

Keerzijde: Een glad veld, omgeven door een gestyleerde lauwer­krans.

Afmeting 41 mm brons.

De stempels zijn gegraveerd door R. Kohier, de penningen zijn

geslagen bij Begeer te Voorschoten.

Gedenkboek Kon. Begeer, No. 521.

Op initiatief van Br .’. G. Bos kwamen op 5 Februari 1914 in de Louisa-stichting negen Bbr.’. van de Loge „1’Union Royale” tezamen, om onder zijn leiding plannen te ontwerpen tot stichting ener nieuwe Loge, daarbij uitgaande van de gedachte, dat, met zulk een groot aantal Bbr .’.in één Loge verenigd, door de te losse band nimmer de vereiste werkkracht ontwikkeld kan worden.

11 Juni 1914 werd aan de nieuwe Loge de constitutiebrief uitgereikt ;n op 26 Juni vond de eerste Bestuursvergadering plaats, waarin 3r .’. G. Bos het maillet aan de eerste A .’. M .’. Br .’. A. E. F. funod in handen stelde. Op 3 October zou de inwijding plaats binden.

-Iet zou echter anders lopen. Begin Augustus brak de oorlog uit, veliswaar buiten onze grenzen, doch ook ons land verkeerde in [root gevaar. De Bbr .’. besloten op 10 Augustus 1914, de inwij-ling voorlopig uit te stellen, welke ten slotte op 20 December van ïetzelfde jaar plaats vond.

3e Loge getuigde spoedig van de activiteit van haar leden. Zo lurfde zij het aan een debatavond te organiseren waarop Br.*, unod en Prof. Bolland, over het pro en contra der Vrijmetselarij :ouden spreken. Het verloop hiervan was wel zeer bijzonder. Nadat 3r.\ Junod een schitterend pleidooi voor de Vrijmetselarij had [ehouden, zag Prof. Bolland van het woord af, omdat hij ,,de larmonische stemming, die na deze rede was ontstaan, niet wenste e verbreken.”

Jij het 3e Lustrum werd aan de drie oudste in leven zijnde oprich-ers een verguld zilveren draagpenning aangeboden, iet 25-jarig bestaan werd herdacht in een op 18 December 1939 [ehouden Tempelbijeenkomst, waarin Br.’. G. J. Vos de lotge-‘allen der Loge op zeer treffende wijze naar voren bracht. Br .*. /os besloot zijn bouwstuk met de woorden: ,,de Loge ziet dank->aar terug, en met vertrouwen vooruit.”

ut testeratur de illa Luce,

ut omnes per eum crederent.

Non erat ille Lux illa,

sed missus fuit ut

testaretur de

illa Luce

Hij was een man gezonden door God.

Hij kwam tot een getuigenis om te getuigen van dat

[Licht, opdat allen door hem zouden geloven. Hij was dat Licht niet, maar Hij was gezonden om te getuigen van dat Licht.

Afmeting 85 mm gegoten. In gips gesneden door Br .*. W. Kreeft.

Uitkering van de penning werd door de Loge „La Vertu” bij regle­ment ingesteld in het jaar 1946, met de bedoeling haar om de vijf jaar uit te reiken aan hem of haar die zich voor de Loge, de Stad Leiden, of voor de Maatschappij in het algemeen, verdienstelijk heeft gemaakt.

De begiftigde behoeft geen Vrijmetselaar te zijn. De penning was tot de samenstelling van dit werk nog niet uitge­reikt; als dit t.z.t. geschiedt zal, naar de mate der belangrijkheid, vastgesteld worden of ze van brons dan wel van zilver zal moeten zijn.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail