Welkom in het Digitale Maçonnieke Museum van Huize het Oosten!
Op deze site vind u de beschrijvingen, voorzien van foto’s, van de in het Maçonnieke Museum aanwezige items. Deze site is primair opgezet als beheer-systeem voor deze museum-items.
Het beheer van het museum wordt gedaan door vrijwilligers. Dit team van vrijwilligers wordt aangestuurd door conservator Engbert Oldenkamp.
Het museum bevind zich in Huize het Oosten en is te bezoeken op maandagen van 13:30 uur tot 16:30 uur. Tevens is het mogelijk het museum te bezoeken op afspraak.
Het museum stelt het aanbieden van nieuwe museum items zeer op prijs. Mocht u beschikken over Maçonnieke stukken, dan kunt u deze altijd aanbieden ter conservering aan het museum. Dit mag ook onder de “bruikleen” voorwaarden. Neem als het u belieft contact op, met de conservator Engbert Oldenkamp, als U iets wilt laten conserveren in het Maçonniek Museum van Huize het Oosten. Vragen, suggesties en natuurlijk ook aanmoedigingen zijn welkom via ons contactformulier.
Bijdragen aan deze site zijn mogelijk en wenselijk! U kunt een inlogaccount maken en reageren op nieuws ed. Om het u makkelijk te maken is het mogelijk om met facebook, twitter of google+ in te loggen.
De geschiedenis gaat terug naar 1870, toen een aantal vrijmetselaren in een restaurant in Manhattan aan hun stamtafel bij elkaar zal. De groep viel altijd op door zijn vrolijkheid en plezier. De gedachte kwam op om een maçonnieke beweging het leven te doen zien, waarin een combinatie van plezier en broederschap centraal zou staan. Dr. Walter M. Fleming, een arts, en William J. Florence , een acteur, hebben dit idee verder uitgewerkt. Florence reisde naar het nabije Oosten om zich te verdiepen in Oosterse geheime genootschappen en Fleming creëerde op basis van dal onderzoek een rituaal, emblemen en kleding.
Het geheel had een Oosterse uitstraling. Fleming en Florence werden op 13 augustus 1870 ingewijd, gevolgd door elf andere broeders in juni 1871. Om lid te kunnen worden van dit genootschap diende men vrijmetselaar zijn en wel van de 32e graad
Heden ten dage blijkt deze broederschap uitgegroeid te zijn tot een organisatie van 340.000 leden, voornamelijk gelokaliseerd in de USA, Canada, Mexico en Australië. Voor hun diensten hebben de leden de beschikking over 193 tempels.
Sinds het jaar 2000 is het niet meer noodzakelijk om de 32e graad te bezitten; ieder meester vrijmetselaar kan toetreden tot de Shriners. Opvallend is de rode fez, die zowel in de tempel als ook bij feestelijkheden op straat wordt gedragen. Onder de leden bevonden zich talloze beroemdheden, zoals generaal Douglas Mc. Arthur, acteur John Wayne, generaal Omar Bradley, dirigent John Philip Souse, Franklin D. Roosevelt, Harry, S. Truman, Gerald R. Ford en John Diefenbaker.
Opvallend is het plezier dat men gezamenlijk beleeft. Zo kan men in de USA allerlei activiteiten waarnemen, waarbij de Shriners met hun fez op, zich in de straten manifesteren.
Een belangrijk doel van de Shriners is het inzamelen van geld om hun 22 (red. 23) ziekenhuizen te kunnen bekostigen. Daartoe worden de meest uiteenlopende zaken georganiseerd. Te denken valt aan bazaars, verlotingen, motorraces, eigen muziekkorpsen, optochten, circussen en de verkoop van allerlei hebbedingetjes.
Voor hun sportactiviteiten worden stadions gehuurd, waar een 40 à 50.000 Shriners bij elkaar komen. Op deze wijze wordt er zoveel geld opgehaald, dat deze organisatie tot één van de belangrijkste charitatieve instellingen behoort in de USA.
Zoals gezegd beheren de Shriners tweeëntwintig ziekenhuizen. Hiervan zijn er achttien gespecialiseerd in de behandeling van orthopedische problemen en vier voor patiënten met brandwonden. In alle gevallen gaat het uitsluitend om kinderen onder de achttien jaar.
Zo nodig zijn de behandelingen en de verpleging gratis. Een Grieks kind, dat door bemiddeling van een Nederlandse Shriner was aangemeld en in eigen land
niet behandeld kon worden, is met de moeder naar de USA gereisd. Zij werden op het vliegveld opgewacht door een Shriner compleet met fez. Het kind is daarna gratis behandeld en met alle zorgen omringd. Ook de moeder had een vrijverblijf in een nabij gelegen hotel.
Vooral in een land als de USA, waar de medische zorg voor de arme groepen slecht toegankelijk is, zijn de fondsen van de Shriners van grote betekenis.
W. Kreeft no 6 – Penning ter herinnering aan het vijftigjarig bestaan van de Loge ,,La Vertu” in het O∴ Leiden. Tevens ter herinnering aan de buskruitontploffing in die stad.
W. Kreeft no 7 – Penning ter herinnering aan het vijftigjarig bestaan der Vrijmetselarij in Nederland.
W. Kreeft no 8 – Penning ter herinnering aan het stichten van de Loge „Le Berceau du Roi de Rome” O∴ ‘s-Gravenhage.
W. Kreeft no 10 – Penning ter herinnering aan de instelling van de Grote Loge van Administratie der Zuidelijke Provinciën, gevestigd te Brussel.
W. Kreeft no 13 – Penning ter ere van de Rechtsgeleerde J. A. Crassous.
W. Kreeft no 16 – Penning ter herinnering aan het huwelijk van Prins Frederik der Nederlanden en Prinses Louisa van Pruisen te Berlijn.
[caption id="attachment_29076" align="aligncenter" width="474"]W. Kreeft – Nr. 17 – 1825 – 21 MeiPenning ter herinnering aan het huwelijk van Z.K.H. Prins Frederik der Nederlanden met H.K.H. Louisa, Prinses van Pruisen. * Voorzijde: De borstbeelden van de Prins en de Prinses (accolés). Omschrift: FRIDERICUS NASSOV(iae). BELG(ii) PRINC (eps). LUDOVICA REGIS BORUSS(iae). FILIA. Frederik van Nassau, prins der Nederlanden. Louisa, dochter des Konings van Pruisen. Keerzijde: De vliegende godin van het huwelijk (Venus) rozen strooiende. Zij draagt Amor (of Cupido?) die de brandende huwelijksfakkel omhoog houdt. Daaronder: G. Loos Dir(exit) G. Gube Fee (it). Omschrift: FAVSTA DIES AMORI NVPT(iae) AVGVSTOR (vm) CELEBR(atae) D(ie) XXI M(ennis) MAII A(nni) MDCCCXXV. Gelukkige dag poor de liefde. Het huwelijk harer Door-luchtigheden gevierd de 21e Mei 1825. Afmeting 44 mm zilver en brons. De stempels zijn vervaardigd door Gube. Catalogus Gr .’. O .”. blz. 8. Dirks, No. 254 en afgebeeld op PI. XXXV. Guioth Revue 1848, blz. 110, No. 126.
W. Kreeft – Nr. 20 –
W. Kreeft – Nr. 21 –
W. Kreeft – Nr. 24 – Penning ter herinnering aan het driehonderdjarig jubileum van het Charter van Keulen en het honderdjarig bestaan van de Loges in Nederland.
W. Kreeft – Nr. 25 – Penning ter herinnering aan het bouwen en te water laten van het schip ,,De Broedertrouw” te Dordrecht.
W. Kreeft – Nr. 26 – Penning vervaardigd ter ere van het vijfentwintigjarig Jubileum van Prins Frederik der Nederlanden als Grootmeester-Nationaal der Orde van Vrijmetselaren.
W. Kreeft – Nr. 28 – Penning ter ere van Jhr. Mr J. W. van Vredenburch, vervaardigd bij gelegenheid van zijn zestigste verjaardag.
W. Kreeft – Nr. 29 – Penningen betrekking hebbende op Br∴ J. W. van Vredenburch.
W. Kreeft – Nr. 30 – Penning betrekking hebbende op de familie Van Vredenburch.
W. Kreeft – Nr. 31 – Penning betrekking hebbende op de familie Van Vredenburch.
W. Kreeft – Nr. 32 – Penning ter herinnering aan het overlijden van Br∴ Mr. A. R. Falck.
W. Kreeft – Nr. 33 – Penning ter herinnering aan het vijfentwintigjarig bestaan van de graden van Uitverkoren en Opperuitverkoren Meester.
W. Kreeft – Nr. 34 – Penning ter herinnering aan het vijfenzeventigjarig bestaan van de Loge ,,De Ster in het Oosten” O∴ Batavia.
W. Kreeft – Nr. 35 – Gedenkpenning geslagen ter gelegenheid van het huwelijk van Carel Oscar Willem Frederik, Kroonprins van Zweden, met Wilhelmina Frederika Alexandra Anna Louisa (dochter van Frederik, Prins der Nederlanden) de Kroonprins als Grootmeester-Nationaal aangeboden.
W. Kreeft – Nr. 36 – Penning ter herinnering aan de vijfentwintigjarige echtvereniging van Prins Frederik der Nederlanden met Prinses Louisa van Pruisen. Hulde der Orde van Vrijmetselaren.
W. Kreeft – Nr. 38 – Penning ter herinnering aan het gedurende veertig jaren vervullen van het ambt van Grootmeester-Nationaal der Orde van Vrijmetselaren door Prins Frederik der Nederlanden en aan het Eeuwfeest van het Grootoosten in Nederland.
W. Kreeft – Nr. 39 – Penning ter herinnering aan het Eeuwfeest van de Loge „La Vertu” O∴ Leiden, en aan het vijftigjarig lidmaatschap van Br∴ J. C. Bucaille.
W. Kreeft – Nr. 40 – Penning ter herinnering aan de inwijding van het nieuwe gebouw van de Loge „De Ster in het Oosten” O∴ Batavia
W. Kreeft – Nr. 43 – Penning ter herinnering aan het vijftigjarig bestaan van de Loge „De Vriendschap” O∴ Soerabaya.
W. Kreeft – Nr. 44 – Penning, ter huldiging van de nagedachtenis van Br∴ E. W. van Dam van Isselt.
W. Kreeft – Nr. 45 – Penning als bewijs van hulde van de Loge „La Persévérance’ O∴ Maastricht aan haar Voorz.∴ Mr∴ Br∴ P. G. C. van Geusau.
W. Kreeft – Nr. 46 – Penning als bewijs van hulde van de Loge „Les Amis Philantropes” O∴ Brussel aan de Loge „1’Union Royale” O∴ ‘s-Gravenhage en de overige Nederlandse Loges.
W. Kreeft – Nr. 47 – Penning ter herinnering aan het eeuwfeest van de Loge „La Persévérance” O∴ Maastricht.
W. Kreeft – Nr. 50 – Penning vervaardigd ter ere van Z.K.H. Prins Frederik der Nederlanden bij het vervullen gedurende vijftig jaar van het ambt van Grootmeester-Nationaal.
W. Kreeft – Nr. 52 – Penning vervaardigd ter ere van Br∴ Mr J. van Lennep, Voorz∴ Mr∴ der Loge „Willem Frederik” O∴ Amsterdam.
W. Kreeft – Nr. 54 – Penning vervaardigd ter herinnering aan het vijfentwintigjarig huwelijk van J. A. Smits van Nieuwerkerk en J. P. D. Bouvy, O∴ Dordrecht.
W. Kreeft – Nr. 55 – Penning ter herinnering aan de vijfentwintigjarige regering van Z.M. Koning Willem III. Hulde van de Orde van Vrijmetselaren.
W. Kreeft – Nr. 56 – Penning aangeboden aan Prins Frederik der Nederlanden na het zestig jaren bekleden van de functie van Grootmeester-Nationaal van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.
W. Kreeft – Nr. 57 – Penning ter herdenking van het zestigjarig bestaan van de graden van Uitverkoren en Opperuitverkoren Meester.
W. Kreeft – Nr. 58 – Penning ter herinnering aan het honderdjarig bestaan van de Loge “De Geldersche Broederschap” O∴ Arnhem.
W. Kreeft – Nr. 59 – Penning ter herinnering aan het overlijden van Br.’. H. H. van Capelle, gewezen Voorz∴ Mr∴ van de Loge „De Geldersche Broederschap” O∴ Arnhem.
W. Kreeft – Nr. 60 – Penning ter herinnering aan het vijfentwintigjarig huwelijk van Br∴ J. L. A. Blankenbijl en W. G. Gardien.
W. Kreeft – Nr. 61 – enning ter herinnering aan J. H. de Groot O∴ ‘s-Graven-hage bij zijn vijftigjarig Vrijmetselaarschap.
W. Kreeft – Nr. 62 – Penning ter herinnering aan het honderdjarig bestaan van de Hoge Graden der Vrijmetselarij in Nederland.
W. Kreeft – Nr. 64 – Penning ter herinnering aan het honderdjarig bestaan van de Loge „De Vriendschap” in het O∴ Soerabaya.
W. Kreeft – Nr. 65 – Penning ter herinnering aan het aftreden van Br∴ S. M. Hugo van Gijn als Grootmeester der Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.
W. Kreeft – Nr. 66 – Penning ter herinnering aan Br∴ Aug. L. Reimeringer, aangeboden bij zijn aftreden als Voorzittend Meester van de Loge „La Vertu” in het O∴ Leiden.
W. Kreeft – Nr. 67 – Penning ter herinnering aan Br∴ J. F. FINKEMEIER; aangeboden bij zijn vijfentwintigjarig lidmaatschap van de Loge „Nos Vinxit Libertas” in het O∴ Amsterdam.
W. Kreeft – Nr. 68 – Penning ter herinnering aan het tweede eeuwfeest van de Loge ,,1’Union Royale” in het O∴ ‘s-Gravenhage.
W. Kreeft – Nr. 69 – Penning ter herinnering aan Br∴ J. H. van Leeuwen, Meester van Eer der Loge „La Vertu” in het O∴ Leiden, bij zijn zestigjarig Vrijmetselaarschap.
W. Kreeft – Nr. 70 – Penning ter herinnering aan het vijfentwintigjarig bestaan van de Loge ,,1’Union Frederic” in het O∴‘s-Gravenhage.
W. Kreeft – Nr. 71 – Erepenning ingesteld door de Loge „La Vertu” O∴ Leiden.
W. Kreeft – Nr. 72 – Penning ter herinnering aan de herrijzenis der Loge „La Vertu” in het O∴ Leiden na de tweede wereldoorlog.
W. Kreeft – Nr. 74 – Herinneringspenning van de Stichting „Ritus en Tempelbouw” aan haar uittocht naar België.
Artikel overgenomen uit VRIJMETSELARIJ JAARGANG. 68, NR. 10, 2014 Tekst: Cees van Dam – Foto’s: Paul Mellaart.
“Te weinig mensen weten dat wij hier een prachtige collectie maçonniek materiaal hebben. En dat vinden wij jammer. We willen meer bekendheid geven aan onze collectie. Want wat wij hebben, raakt de geschiedenis van veel loges en obediënties. Toen we begonnen, was het een chaotische verzameling, maar we hebben jaren hard gewerkt en nu is alles wat we hebben goed geïnventariseerd, genummerd en makkelijk vindbaar.”
Aan het woord zijn de twee broeders die noeste arbeid hebben verricht en trots zijn op hun werk: de conservatoren, broeder Oldenkamp en broeder Van Limburg Stirum. “We hebben in ons depot een grote verzameling schootsvellen van loges en obediënties. Sommige zijn heel oud, andere als nieuw. Veel hebben we in meerdere exemplaren. Te veel soms en dat neemt allemaal ruimte in beslag. Die willen we wel kwijt en dat kan dus voor loges en kapittels interessant zijn.”
Dubbel
“De computer geeft in de ordening de doorslag. We hebben een uitstekend computerprogramma met zoeksysteem. Met een druk op de knop weten we wat we hebben van of over een loge of uit bijvoorbeeld Turkije.
Veel repatrianten uit Indië hebben na hun dood ons hun foto’s, boeken, documenten en maçonnieke voorwerpen nagelaten. Dat is het begin geweest van onze collectie die zich nog altijd uitbreidt. Dat betekent dat we dingen soms meer dan dubbel hebben. Dat kunnen Lakzegels of logetinten zijn, maar vooral boeken. Die willen we bijvoorbeeld wel ruilen.”
Uniek
“We hebben unieke fotoboeken en voorwerpen met een bijzondere betekenis.” Broeder Oldenkamp haalt uit een van de vele laden een houtsnijwerkje te voorschijn. “Mijn lieveling. Gesneden door een Nederlandse vrijmetselaar in een interneringskamp voor onderofficieren, Oflag 67 Neubrandenburg, en op 5 december 1944 aangeboden aan J.A.M. de Hoog bij zijn 25-jarig jubileum. Ik hoef u niet te vertellen welke omstandigheden zo’n stukje hout uniek maken.” Broeder Van Limburg Stirum: “Er is door veel broeders getracht op artistieke wijze vorm te geven aan onze maçonnieke arbeid. Daar hebben wij prachtige voorbeelden van. Deze vind ik bijzonder fraai.”
Gaatjes
Uiteraard bevat de collectie ook maçonnieke munten. Daar zitten hele bijzondere tussen, maar een plastic bakje met dezelfde muntjes valt ook op. “Huize Het Oosten heeft zo ook haar eigen triviale geschiedenis. Ze gebruikten hier muntjes voor de koffie. Maar bewoners namen die ook mee naar buiten en omdat ze op gewoon geld leken betaalden ze met die muntjes bij de Bilthovense middenstand en ze zulten ook wel in kerkenzakjes zijn verdwenen. In ieder gevat, er kwamen klachten en toen hebben ze er voor alle duidelijkheid gaatjes in geboord.”
Links: Koen van Limburg Stirum – Rechts: Engbert Oldenkamp
In de ontvangsthal van Huize het Oosten, in de gang naar de maçonnieke ruimtes en in de voorhof staan vitrines waarin bezoekers en bewoners de museale voorwerpen kunnen bewonderen. “Neen, geen entreegelden, geen museumjaarkaart nodig. Wij doen ons gratis kennen in het Westen.”
We hebben in ons depot een grote verzameling schootsvellen van loges en obediënties.
Mooie deal
”We maken thematische tentoonstellingen. Op dit moment bijvoorbeeld hebben we een porseleinverzameling, een klokkenverzameling en een ons geschonken maçonnieke beeldengroep in de hal staan. Regelmatig wordt de inhoud van de vitrines vernieuwd en boren we vanuit ons rijk gevulde depot een nieuw thema aan.”
“Op elke normale maandagmiddag zitten we hier te werken op het depot. Dan kunnen er spullen worden gebracht en/of vragen worden gesteld. Voor iedereen die komt nemen we de tijd.
Die hebben we, nu alles is geregistreerd en in de computer is verwerkt. We willen graag contact met loges die spullen kwijt willen of voor wie wij interessant materiaal in huis hebben. Mogelijk kunnen we een mooie deal sluiten.’
Beschrijving voorzijde: bol bestaande uit zes viervlakken. De bol hangt aan gouden ketting aan een zwart lint. Het lint heeft in het midden een gouden balk en aan het einde een gesp.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.